Ιστορίες του δρόμου

Χρόνια πολλά!

Αγαπημένε μου αναγνώστη γεια σου. Την εβδομάδα που μας πέρασε η στήλη έκλεισε έναν χρόνο ζωής. Πώς περνάει ο καιρός, έ; Σαν χτες θυμάμαι να πρήζω τον φίλο Kon Pau να στήσουμε το μπλογκ, όλο χαρά και ανυπομονησία για το νέο αυτό εγχείρημα. Ακόμα τον πρήζω δηλαδή αλλά νομίζω λιγότερο, κάτι έχω μάθει έκτοτε και κινούμαι αυτόνομα, τουλάχιστον για τα βασικά. Σαν κωλόγερος ακούγομαι όμως και δεν ταιριάζει στη μέρα, ένα κεράκι είπαμε να σβήσουμε ρε αδερφέ και να ευθυμήσουμε παρέα.

Σε αυτά τα πρώτα γενέθλια αγαπημένε μου αναγνώστη θα ασχοληθώ με το αγαπημένο μου θέμα. Σήμανση. Ελπίζω να μην έχεις αντίρρηση μέρα που είναι. Σου υπόσχομαι ότι θα γελάσεις κι εσύ.

Ιστορικές πινακίδες

Πάμε να ξεκινήσουμε με μια συλλογή ιστορικών πινακίδων από την πόλη. Μιλάμε για πινακίδες εικοσαετίας και βάλε, που παραμένουν πεισματάρικα στη θέση τους αψηφώντας το πέρασμα του χρόνου. Τι κι αν έχουν κάνει μερικές ρυτίδες; Παραμένουν γοητευτικές παρά την ηλικία τους!

Μεσογείων πινακίδα μετρό
Λεωφόρος Μεσογείων, Εθνική Άμυνα. Η πινακίδα προς τον χώρο στάθμευσης για μετεπιβίβαση στο μετρό έχει προ πολλού κλείσει τα 20 και συνεχίζει δυναμικά. Δυστυχώς στην πορεία έχασε το αδελφάκι της καμιά εκατοστή μέτρα πιο κάτω, που πληροφορούσε ότι το πάρκινγκ είναι στα αριστερά της λεωφόρου, αλλά δεν πειράζει, και ευθεία αν συνεχίσει κανείς θα βρει πιο κάτω το πάρκινγκ του σταθμού Κατεχάκη.
Σταδίου πλ. Κολοκοτρώνη παλιά πληροφοριακή πινακίδα
Οδός Σταδίου. Ξεχασμένη πινακίδα από τότε που το αεροδρόμιο ήταν στο Ελληνικό (είναι η σβησμένη με μπλε ταινία αναγραφή πάνω από τη Λ. Βουλιαγμένης). Όπως έγραφα και σε ένα παλιότερο επεισόδιο, κάποτε η ύπαρξη αυτής της πινακίδας μου προξενούσε θλίψη και οργή για την μη τήρηση οποιασδήποτε προδιαγραφής και μάλιστα σε ένα τόσο κεντρικό σημείο της πόλης. Σήμερα την βρίσκω καλτ, θα μου λείψει αν φύγει κάποια στιγμή!
Κατεχάκη πινακίδα ολυμπιακών εγκαταστάσεων
Λεωφόρος Κατεχάκη, στο ύψος του πάρκου στο Γουδή, μια κίτρινη πινακίδα έχει ξεμείνει να μας θυμίζει την κληρονομιά των ολυμπιακών αγώνων του 2004. Δε σίτυ ιζ Άθενς!

Κακά γεράματα

Οι ιστορικές πινακίδες που είδαμε παραπάνω είναι αν μη τι άλλο καλοστεκούμενες παρά την ηλικία τους. Άλλες, ορισμένες μάλιστα νεότερες, δεν είχαν την ίδια τύχη. Μάλλον είναι θέμα γονιδίων, δεν εξηγείται αλλιώς…

Ξεκινάμε με μια σειρά άτυχων πινακίδων μετα-ολυμπιακής περιόδου, της γενιάς της κρίσης σαν να λέμε. Οι συγκεκριμένες έχουν την ιδιοτυπία ότι δεν είναι ενιαία κομμάτια αλλά συντίθενται από λεπτές παράλληλες λωρίδες, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο επιρρεπείς στην… αποσύνθεση. Επίσης, ξεφλουδίζουν πιο εύκολα όταν κάθονται στον ήλιο. Ένα αντηλιακό ρε παιδιά χάθηκε να τους βάλετε, δεν τις λυπάστε;

Βασ. Κωνσταντίνου διαλυμένη πινακίδα
Λεωφόρος Βασ. Κωνσταντίνου, πάρκο Ριζάρη. Κυματιστή πινακίδα ruffles style για να τριπάρουν οι οδηγοί.
Εθνική Άμυνα διαλυμένη πινακίδα
Οδός Αναστάσεως, Εθνική Άμυνα. Η Athina ξεφλούδισε, πρέπει να είναι από τη Βόρεια Ευρώπη. Η ημεδαπή Αθήνα κρατάει ακόμα.

Συνεχίζουμε με μερικές πινακίδες από τον Βύρωνα, προσφορά του Μπάμπη Σκυργιάννη, αγαπημένου καθηγητή από τον Βόλο, τον οποίο ξαναβρήκα μετά από 20 χρόνια με αφορμή τη λειτουργία αυτής της στήλης. Άλλο ένα καλό που μου έφερε ο παράδρομος!

Βύρωνας καλλιτεχνική πληροφοριακή πινακίδα
Λεωφόρος Αλίμου-Κατεχάκη, στο ύψος του Βύρωνα. Δύο πληροφοριακές πινακίδες με αναγραφές στα ελληνικά, τα λατινικά και τα ιερογλυφικά. Ο μύθος λέει ότι βοήθησαν στην αποκρυπτογράφηση της αρχαίας αυτής γλώσσας… Όπως και να έχει, η θέση τους είναι στο αρχαιολογικό μουσείο.
Βύρωνας καλλιτεχνική πινακίδα σχολείου
Βύρωνας, οδός Ευαγγελικής Σχολής. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΧΟ ΚΟΣ ΑΕΚ GATE 13 και κάτι ψιλά. Το νου σας οδηγοί, δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα!

Καλές πρακτικές στο μετρό

Εντάξει, στους δρόμους τα έχουμε κάνει ψιλοσκατά, είναι προφανές. Κάτι ο ήλιος που έχει γίνει επικίνδυνος, κάτι οι βανδαλισμοί, την περνάνε ζόρικα οι αδέσποτες πινακίδες. Πάμε στη θαλπωρή του μετρό, να δούμε πώς τη βγάζουν εκεί τα οικόσιτα ξαδερφάκια τους.

Από δω πάνε για houpoli;
μετρό απαγορεύεται η είσοδος
Πινακίδα απαγόρευσης εισόδου στο μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα σε σταθμό του μετρό. Πιο άκυρο τρόπο διατύπωσης και γραφής δεν μπορούσαν να σκεφτούν… Περιμένω εναλλακτικές προτάσεις στα σχόλια!

Η διεθνής εμπειρία

Οκ, εδώ το έχουμε τερματίσει. Τι λέτε να πάμε να δούμε κανένα παράδειγμα από τον υπόλοιπο κόσμο, μήπως εμπνευστούμε;

Αγαπημένε μου αναγνώστη δέσε τη ζώνη σου (του παντελονιού, μην πέσει και γίνουμε ρεζίλι μέσα στο αεροπλάνο) και πάμε να ταξιδέψουμε σε μέρη εξωτικά.

Μαρόκο πινακίδα stop
Μαρακές, Μαρόκο. Ποιος σας είπε ότι το STOP δεν έχει και άλλους τρόπους γραφής; Πέρα από την πλάκα, η σημασία της τυποποίησης στη σήμανση καθίσταται εμφανής όσο πουθενά αλλού στην περίπτωση της πινακίδας STOP. Το κόκκινο οκτάγωνο θα μπορούσε να περιέχει και σφηνοειδή γραφή και πάλι όλοι θα το αναγνώριζαν.

Σε άλλα εξωτικά μέρη, με περισσότερο κρύο, έχουν μια ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ, όπως θα δούμε στην εικόνα αυτής της αυτοσχέδιας πινακίδας από την Ισλανδία, προσφορά του πολυταξιδεμένου φίλου Θοδωρή.

Από τη μία πλευρά χαμογελαστός ιμότζης, από την άλλη δεινόσαυρος. Τι να εννοεί ο Ισλανδός ποιητής; Σχολιάστε ελεύθερα!

Ας πάμε σε ένα πιο μπανάλ μέρος τώρα. Άμστερνταμ. Ωραία πόλη, τακτοποιημένη, κουκλίστικη. Ποδήλατα παντού, αν δεν προσέξεις σε έχουν πατήσει για πλάκα. Ο σχεδιασμός του δημόσιου χώρου είναι κατά κανόνα εξαιρετικός, ομοίως και η σήμανση. Αλλά καμιά φορά η επιθυμία θέσπισης κανόνων για όλα ξεπερνάει το μέτρο…

Άμστερνταμ διαγράμμιση πεζών
Άμστερνταμ, Ολλανδία. Οδός διπλής κατεύθυνσης πεζών, με διαχωριστική νησίδα. Όταν χάνεται πλήρως το νόημα… Εδώ κι αν θέλει σχολιασμό!

Στο σούπερ μάρκετ

Ας αλλάξουμε όμως κλίμα. Επιστροφή στα πάτρια εδάφη, με μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ γιατί έχουμε ξεμείνει από προμήθειες μετά από τόσα ταξίδια.

επιτραπέζια παιχνίδια στο σούπερ μάρκετ
Ποιος ψήνεται για ένα table game; Μετά τα τραγούδια της τάβλας, έχουμε και τα παιχνίδια της τάβλας!
στοματικά διαλείμματα
Μετά από τόση πάρλα, καιρός για ένα διάλειμμα, να ησυχάσει κι αυτό το στοματάκι… Βέβαια, ούτε το διάλειμμα δεν πέτυχε ο φίλος εδώ, το πλησίασε όμως.

Για να λέμε και τα θετικά και να μη θεωρηθεί ότι κάνω δυσφήμιση, μιλάμε για σουπερμαρκετάρα, από αυτά που πουλάνε μέχρι και ψυγεία, ωραίο και άνετο, με μεγάλους διαδρόμους, χαίρεσαι να ψωνίζεις ένα πράγμα (εντάξει, υπερβάλω λίγο). Αλλά ρε παιδιά, πριν κρεμάσετε τις πινακίδες, ρίχνετε και μια ματιά τι γράφουν πρώτα…

Αποφώνηση

Μετά από αυτή την περιπλάνηση στα πέρατα –και τα τέρατα– του κόσμου, θα κλείσουμε με την περιφέρεια Αττικής. Πλάκα πλάκα, δεν την έχουμε περιλάβει ποτέ σε αυτήν τη στήλη, συνήθως ο δήμος Αθηναίων τα ακούει… Ε, ας αρχίσουμε να το διορθώνουμε αυτό!

αμερικανόφερτη πινακίδα στην περιφέρεια Αττικής
Χολαργός, έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας. Ξέρετε, εκεί που πάμε για να δώσουμε τα σήματα, να πάρουμε την άδεια κυκλοφορίας και τέτοια. Ταιριαστή και εν γένει καλαίσθητη πινακίδα για τον χώρο. Μόνο που μας πληροφορεί για τα σήματα του αμερικάνικου ΚΟΚ! Φώτοσοπ ρε παιδιά δεν έχετε εκεί στην Περιφέρεια;

Λοιπόν, αγαπημένε μου αναγνώστη, ξέρεις τι έχω καταλάβει μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης και παρατήρησης; Ότι κανείς δεν δίνει δεκάρα! Ή, όπως λέει και το μαγαζί στον Βύρωνα, που μου έστειλε ο Μπάμπης…

hestiken

Κάπου εδώ θα σε αφήσω αγαπημένε μου αναγνώστη. Ελπίζω να σου κράτησα συμπαθητική συντροφιά αυτόν τον τελευταίο χρόνο, εγώ πάντως πέρασα όμορφα (και βγαίνει και στον κόσμο όπως λένε στα πρωινάδικα).

Καλά να είμαστε και να τα πούμε σύντομα στο δεύτερο κεράκι!

Με αγάπη,

Ο μικρός κυκλοφοριολόγος

2 Σχόλια

  1. ΑΘΑΝΆΣΙΟΣ ΚΊΖΟΣ

    Πολύ καλό και εορταστικό…

  2. Μπάμπης Σκυργιάννης

    Θαυμάσιο Γιώργο! Διεισδυτικό, αντικειμενικό και συνάμα ευχάριστο.
    Καλή Συνέχεια στον 2ο χρόνο (πάρε και νερό, έχει ξηρασία μπροστά…)

Σχολίασε το

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2024 paradromos

geo.dimis.79@gmail.com