Ιστορίες του δρόμου

Τροφοδοσία καταστημάτων. Ενοχλώ; Δεν ενοχλώ!

Αγαπημένε μου αναγνώστη καλημέρα. Σήμερα θα μιλήσουμε για μία ακόμη πληγή της πόλης μας. Την τροφοδοσία των καταστημάτων.

Νέα ήθη, νέα έθιμα;

Τροφοδοσία ή φορτοεκφόρτωση. Όσο κακόηχη είναι η συγκεκριμένη λέξη, τόσους αρνητικούς συνειρμούς προκαλεί. Ποιος δεν έχει γίνει μάρτυρας σκηνικού όπου ένα φορτηγό έχει καβαλήσει το πεζοδρόμιο ή έχει κλείσει τη διασταύρωση ή έχει διπλοπαρκάρει (ή όλα αυτά μαζί) για να ξεφορτώσει το εμπόρευμά του σε κάποιο κατάστημα; Μάλλον όλοι μας.

Εντωμεταξύ από τις αρχές του 2023 έχει τεθεί σε εφαρμογή νέο ωράριο κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων και τροφοδοσίας καταστημάτων στην Αττική, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, με την απόφαση 177/14.12.2022 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (ΦΕΚ 7084Β/31.12.2022):

 • Η τροφοδοσία στον δήμο Αθηναίων επιτρέπεται μόνο τις βραδινές ώρες (21.00 – 09.00) με εξαίρεση τα οχήματα μικτού βάρους κάτω των 2 τόνων, για τα οποία δεν υπάρχει περιορισμός.
 • Σε μία σειρά κεντρικών αρτηριών του λεκανοπεδίου εκτός των ορίων του δήμου Αθηναίων (Βουλιαγμένης, Θησέως, Θηβών, Ιερά Οδός, Μεσογείων, κ.ά.), απαγορεύεται η κίνηση φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου στις ώρες της πρωινής αιχμής, 7.00 – 10.30.

Παρόμοιες ρυθμίσεις ορίζονται και για τους δήμους Πειραιά, Ηλιούπολης, Γαλατσίου και Δάφνης-Υμηττού, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι ειδικοί περιορισμοί του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας που πρωτοεφαρμόστηκαν το 1997 (οι οποίοι παρεμπιπτόντως είναι κάπως ανάποδοι από τα παραπάνω, καθώς προβλέπουν τροφοδοσία μόνο τις πρωινές ώρες, τέλος πάντων, ας μην το κάνουμε θέμα).

Το νέο μέτρο φαίνεται εκ πρώτης όψεως θετικό, μιας και συμβάλει στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης τις πρωινές ώρες αιχμής. Υπάρχει όπως φαντάζεστε και ο σχετικός αντίλογος, που αναφέρεται στην ανάγκη λειτουργίας των καταστημάτων και πέραν του ωραρίου λειτουργίας για την παραλαβή των εμπορευμάτων, στις βραδινές βάρδιες των εργαζομένων στην τροφοδοσία, κλπ. Καθώς το μέτρο είναι πρόσφατο δεν μπορεί να αξιολογηθεί επαρκώς ακόμα, μένει να φανούν στην πράξη όλα αυτά.

Ναι, αλλά για τις θέσεις φορτοεκφόρτωσης δεν λέτε τίποτα

Το θέμα αγαπημένε μου αναγνώστη είναι άλλο. Είτε το πρωί είτε το βράδυ, το κρίσιμο ζήτημα είναι πώς και πού ακριβώς γίνεται η φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων. Δυστυχώς, στην πλειονότητα των εμπορικών δρόμων της πόλης δεν υπάρχουν ειδικές θέσεις στάθμευσης, με αποτέλεσμα τα οχήματα τροφοδοσίας να καταφεύγουν σε κάθε είδους αλχημεία για να μπορέσουν να ξεφορτώσουν – όπερ σημαίνει σίγουρη παράβαση του ΚΟΚ και κάποιου είδους ενόχληση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων. Μεταξύ μας, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις τους ανθρώπους. Και τι να κάνουν δηλαδή, πετώντας να ξεφορτώσουν;

Η λύση δεν μπορεί να έρθει μόνο από τη ρύθμιση του ωραρίου. Χρειάζεται και φυσικός σχεδιασμός. Πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα.

Πατριάρχου Ιωακείμ

Ο κεντρικός εμπορικός δρόμος του Κολωνακίου, μόνιμα κατειλημμένος από παράνομα σταθμευμένα οχήματα, κυρίως για τροφοδοσία καταστημάτων, αλλά όχι μόνο. Εξάλλου σε αυτές τις περιπτώσεις, αρκεί ένας να κάνει την αρχή και μετά απενεχοποιούνται και οι υπόλοιποι… Το πρόβλημα εδώ πηγάζει από τη λάθος επιλογή διατομής της οδού, στα 8 (κατά τόπους 8,5) μέτρα, που επιτρέπει την καταχρηστική παρόδια στάση (ενίοτε και στάθμευση) και από τις δύο πλευρές του δρόμου, αφήνοντας ένα περιθώριο περίπου 5 μέτρων από το οποίο κουτσά στραβά εξυπηρετείται η κυκλοφορία.

Πλατεία Κολωνακίου στάθμευση τροφοδοσία φορτοεκφόρτωση
Οδός Πατριάρχου Ιωακείμ, στο ύψος της Πλ. Κολωνακίου. Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία… Έξι παράνομα σταθμευμένα οχήματα, τρία εκ των οποίων για τροφοδοσία, απομειώνουν το ωφέλιμο πλάτος του οδοστρώματος σε περίπου 5 μέτρα. Μπόνους στοιχείο, τα μηχανάκια που συμπληρώνουν τα κενά ανάμεσα στα αυτοκίνητα.
Πλατεία Κολωνακίου στάθμευση τροφοδοσία φορτοεκφόρτωση
Οδός Πατριάρχου Ιωακείμ, Πλ. Κολωνακίου. Ο συνδυασμός οχήματος φορτοεκφόρτωσης και μηχανών μειώνει το ωφέλιμο πλάτος κίνησης της οδού και αναγκάζει τα διερχόμενα οχήματα σε ελιγμούς.

Επειδή υπάρχουν πραγματικές ανάγκες τροφοδοσίας, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με πλήρη απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης. Μία λύση είναι να προβλεφθεί λωρίδα νόμιμης παρόδιας στάσης στη μία πλευρά της οδού, που δημιουργεί πάντως οριακές συνθήκες αμφίδρομης κυκλοφορίας (πλάτος οδού περίπου 6 μ). Εναλλακτικά, θα μπορούσε η οδός να μονοδρομηθεί (λειτουργώντας ως ζεύγος μονοδρόμων με τον άξονα των οδών Καψάλη-Καρνεάδου) και να δημιουργηθούν εκατέρωθεν λωρίδες στάσης/στάθμευσης (ή στο πιο προχώ σενάριο, λωρίδα στάσης/στάθμευσης στη μία πλευρά και ποδηλατόδρομος στην άλλη).

Σόλωνος

Άλλη πονεμένη ιστορία, η οδός Σόλωνος. Ένας κεντρικός δρόμος που λειτουργεί συμπληρωματικά, ενίοτε και εναλλακτικά, της Πανεπιστημίου, χωρίς όμως να διαθέτει τα απαραίτητα γεωμετρικά χαρακτηριστικά για τον ρόλο αυτό, με πλάτος 10 μόλις μέτρων. Ο μελετητής εδώ αποφάσισε ότι πρέπει σώνει και καλά να εξασφαλιστούν 2 λωρίδες κυκλοφορίας.

Πρώτο αποτέλεσμα: εντελώς μίζερες συνθήκες κίνησης για τους πεζούς, που αναγκάζονται να κινούνται σε πεζοδρόμια 1,5 μέτρου (κατά τόπους και λιγότερο) τη στιγμή που δίπλα τους περνούν οχήματα με αρκετά μεγάλη ταχύτητα. Δεύτερο αποτέλεσμα: σε όλο το μήκος της οδού στέκονται παράνομα οχήματα τροφοδοσίας, που απομειώνουν τοπικά το πλάτος του οδοστρώματος σε 1 λωρίδα και αναγκάζουν τα διερχόμενα οχήματα να κάνουν ζιγκ ζαγκ για να τα αποφύγουν. Όλα λάθος…

Σόλωνος τροφοδοσία φορτοεκφόρτωση πεζοδρόμια
Οδός Σόλωνος, μεταξύ Δημοκρίτου και Λυκαβηττού. Η έλλειψη ειδικών θέσεων στάσης σε εσοχή αναγκάζει τα οχήματα τροφοδοσίας να κλείνουν τη μία λωρίδα του δρόμου. Η ελεύθερη όδευση των πεζών κατά τόπους είναι 1 μέτρο, κι αυτό με το ζόρι. Υπέροχα πράγματα.
Σόλωνος τροφοδοσία φορτοεκφόρτωση πεζοδρόμια
Σόλωνος και Πινδάρου. Το μεγάλο πλάτος του πεζοδρομίου στο συγκεκριμένο σημείο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία θέσης τροφοδοσίας σε εσοχή, ώστε να αποφεύγεται η στάθμευση των φορτηγών εντός του χώρου κυκλοφορίας (όπως το φορτηγό στο βάθος).
Σόλωνος τροφοδοσία φορτοεκφόρτωση πεζοδρόμια
Σόλωνος και Χαρ. Τρικούπη. Άλλη μία περίπτωση όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί εσοχή στάθμευσης για φορτοεκφόρτωση, ώστε να αποφεύγεται η κατάληψη του οδοστρώματος από οχήματα τροφοδοσίας.

Γνώμη μου, η οδός Σόλωνος θα έπρεπε να ξανασχεδιαστεί με 1 λωρίδα κίνησης, διαπλατυσμένα πεζοδρόμια και κατά τόπους εσοχές για την εξυπηρέτηση της τροφοδοσίας. Απλά πράγματα. Επειδή πάντως μου φαίνεται δύσκολο σενάριο για άμεση εφαρμογή, σε πρώτη φάση θα μπορούσαν τουλάχιστον να δημιουργηθούν εσοχές για τροφοδοσία σε σημεία με στοές, όπως φαίνεται ενδεικτικά στις παραπάνω φωτό.

Ασκληπιού

Ανηφορίζοντας προς Εξάρχεια και Νεάπολη, φτάνουμε στην αγαπημένη οδό Ασκληπιού. Απλά, καμία ελπίδα! Πέρα από την πλάκα, υπάρχουν κατά τόπους λύσεις, κυρίως με τον ορισμό θέσεων τροφοδοσίας σε αντικατάσταση ενός μικρού αριθμού θέσεων στάθμευσης κατοίκων και επισκεπτών.

Ασκληπιού τροφοδοσία φορτοεκφόρτωση
Ασκληπιού και Βαλτετσίου. Κλασικό σημείο στάσης οχημάτων τροφοδοσίας πάνω στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου, ελλείψει κάποιου ειδικού χώρου. Λίγα μέτρα πιο πίσω υπάρχει ένα ευρύχωρο πεζοδρόμιο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για αυτόν τον λόγο.
Ασκληπιού τροφοδοσία φορτοεκφόρτωση
Ασκληπιού και Τσιμισκή. Μία από τα ίδια. Εδώ δεν υπάρχει κάποιο φαρδύ πεζοδρόμιο για να δώσει τη λύση, πρέπει να δημιουργηθεί μια θέση φορτοεκφόρτωσης στην αριστερά πλευρά της οδού.

Σκουφά

Επιστρέφουμε προς το Κολωνάκι, για να δώσουμε και μια αισιόδοξη νότα. Στην οδό Σκουφά έχουν πρόσφατα δημιουργηθεί μερικές θέσεις τροφοδοσίας που βοηθούν σημαντικά την κατάσταση. Το μέτρο χρειάζεται να επεκταθεί και στο υπόλοιπο μήκος της οδού και να αποτελέσει οδηγό και για άλλους εμπορικούς δρόμους της πόλης.

Σκουφά θέση τροφοδοσίας φορτοεκφόρτωσης
Οδός Σκουφά, στο ύψος της Σίνα. Μία από τις λίγες θέσεις τροφοδοσίας που έχουν οριστεί κατά μήκος της οδού (με την κατάλληλη κατακόρυφη σήμανση και διαγράμμιση). Λεπτομέρεια: η πρόσθετη πινακίδα είναι τοποθετημένη ανάποδα. Το βέλος θα έπρεπε να δείχνει προς τα πάνω για να υποδηλώνει την αρχή ισχύος της πινακίδας απαγόρευσης στάθμευσης για οχήματα πλην τροφοδοσίας.
Σκουφά θέση τροφοδοσίας φορτοεκφόρτωσης
Οδός Σκουφά, στο ύψος της Βουκουρεστίου. Άλλη μία ορθά χωροθετημένη θέση τροφοδοσίας. Και με σωστή φορά στο βέλος της πρόσθετης πινακίδας!

Κάπως έτσι, με το θετικό παράδειγμα της Σκουφά, θα κλείσουμε για απόψε αγαπημένε μου αναγνώστη. Απλές λύσεις, χωρίς σημαντικό κόστος, μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων μας στην πόλη.

Καλή Κυριακή, με την αγάπη μου.

Ο μικρός κυκλοφοριολόγος

1 Σχόλιο

 1. Σωκ

  Εμείς, οι πολίτες,

  συνειδητοποιώντας την ανικανότητα και την απροθυμία της τοπικής και κεντρικής εξουσίας (αυτών δηλ. που λεν ότι ασκούν βία νόμιμα), να επιλύσουν τα προβλήματά μας σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των αναγκών μας για μετακίνηση, στάθμευση και στάση οχημάτων, (συμπεριλαμβανομένης της φορτοεκφόρτωσης),

  αποφασίσαμε να αναλάβουμε και να υλοποιήσουμε τον φυσικό σχεδιασμό των θέσεων στάθμευσης.

  Καταφέραμε όχι μόνο να αψηφήσουμε τον νόμο, αλλά και να επιβάλλουμε τη θέλησή μας ως πραγματικότητα.

  Μέχρι στιγμής:

  μειώσαμε τα ωφέλιμα πλάτη του οδοστρώματος, καθιστώντας το κέντρο της πόλης αφιλόξενο για τα αυτοκίνητα και μειώνοντας τις ταχύτητές τους.

  διπλασιάσαμε τις θέσεις στάθμευσης, (σε σχέση με αυτές που μας παρείχε ο νόμος).

  και κυρίως, καλλιεργήσαμε την αντίληψη ότι πρέπει να κοιταζόμαστε, να μιλάμε και συνεννοούμαστε για το τι θα κάνουμε, χρησιμοποιώντας απλά ως βοήθημα την οριζόντια και κάθετη σήμανση.

  Καταφέραμε πολλά, αλλά οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Πρέπει να βελτιώσουμε τον συντονισμό και το συλλογικό μας πνεύμα περαιτέρω, για να ενισχύσουμε τις ήπιες μορφές μεταφοράς και να εξαλείψουμε το αυτοκίνητο από την πόλη.

  ΚΡ. καὶ δῆτ᾽ ἐτόλμας τούσδ᾽ ὑπερβαίνειν νόμους;
  ΑΝΤ. …τά σά κηρύγμαθ΄, ώστ΄άγραπτα κασφαλη θεών νόμιμα δύνασθαι θνητόν όνθ΄ υπερδραμείν

  https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?text_id=154&page=14

  Υ.Γ. Ασκληπιού και Βαλτετσίου, τόπος ιερός.

Σχολίασε το

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2024 paradromos

geo.dimis.79@gmail.com