Ιστορίες του δρόμου

Μαύρος Σεπτέμβρης

Αγαπημένε μου αναγνώστη γεια σου. Επιστρέφω στα δικά μας μετά από μερικές εβδομάδες χαλαρών αστικών διακοπών με βόλτες στη γειτονιά, μπόλικο θερινό σινεμά και ακόμη περισσότερο κωλοβάρεμα. Καθόλου άσχημα, το συστήνω σε όποιον βαριέται την πολυκοσμία του Αυγούστου στα νησιά.

Ελπίζω να πέρασες και εσύ όμορφα το καλοκαίρι και να ξεκουράστηκες λιγουλάκι. Να ξεκινήσουμε βέβαια από τα βασικά. Καταρχάς ελπίζω να μην κάηκες, πνίγηκες, παρασύρθηκες από το ρέμα – ή το ρεύμα (της εποχής) – και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε.

Τις δέκα πληγές του Φαραώ ζούμε τον τελευταίο -αρκετό- καιρό (Μωυσή δεν θέλαμε;) και το μόνο μας όπλο είναι κάτι χανζαπλάστ ξεχασμένα στο ντουλαπάκι του μπάνιου ποιος ξέρει από πότε. Από Ελλάδα 2.0 στην αρχή του ματς έχουμε φτάσει στο 2.8 στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου και ακόμα μετράμε μπαλάκια. Μια σατανική συνωμοσία το δίχως άλλο, αδέρφια μου αλήτες πουλιά. Η κλιματική κρίση, ξένοι πράκτορες και εγχώριοι εισπράκτορες έχουν βαλθεί να ξεκάνουν το ανάδελφο έθνος μας. Ευτυχώς του Έλληνος ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει. Ανέχεται βέβαια κριούς, σκορπιούς, τοξότες, ιχθύες, τέλος πάντων θέλει λίγο δουλίτσα με τα υπόλοιπα ζώδια.

Όπως καταλαβαίνεις, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας δεν έχω ιδιαίτερη όρεξη για εποικοδομητική κριτική σήμερα. Μόνο γκρίνια! Θα ταξιδέψουμε με τη βοήθεια του φακού σε όμορφα σημεία της πόλης, για να γελάσουμε – ή να κλάψουμε – με τα χάλια μας. Ας πούμε ότι το σημερινό επεισόδιο είναι κάτι σαν τα b-sides, με υλικό που κόπηκε από προηγούμενα επεισόδια του παραδρόμου. Stay tuned, τα b-sides πάντα κρύβουν διαμαντάκια…

Παγίδες για αφηρημένους διαβάτες

Άνθρωπος. Κατά μία εκδοχή, από το «άνω» και το «θρώσκω», κάτι σαν «κοιτάω ψηλά». Ε, σε αυτή την πόλη, καλό είναι να κοιτάς χαμηλά φίλε μου αν θέλεις να επιβιώσεις. Την ανθρωπιά σου κράτα την για αλλού.

Μαυρομιχάλη τρύπα
Οδός Μαυρομιχάλη. Το βλέμμα χαμηλά αν θέλεις να αποφύγεις μια ημιυπόγεια έκπληξη.
Μαυρομιχάλη ξεχασμένη σιδεριά στο πεζοδρόμιο
Η Μαυρομιχάλη βγάζει δοντάκια, προσοχή γιατί δαγκώνει.
Ιπποκράτους χαμηλό κάγκελο σε λωρίδα τυφλών
Ιπποκράτους και Δερβενίων. Στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος (που τοποθέτησε το πι σε αυτό το σημείο για να τους ξεκάνει).

Ο γνωστός κανόνας των 3,5 + 1,5 μέτρων

Θυμάστε εκείνο τον έρμο κανόνα των 3,5 και 1,5 μέτρων; Αν όχι, γρήγορα στο σχετικό επεισόδιο και τα λέμε σε 10 λεπτά!

[…]

Δέκα λεπτά αργότερα, έχοντας θυμηθεί ότι ο κανόνας των 3,5 και 1,5 μέτρων αναφέρεται στα 3,5 μέτρα πλάτος για την απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων και στο 1,5 μέτρο για τους πεζούς (εδώ το είχες, το ξέρω), μπορούμε να συνεχίσουμε.

Βουλής λάθος στάθμευση
Βουλής και Ερμού. Αποτυχημένη εφαρμογή ελεγχόμενης στάθμευσης στη δεξιά πλευρά του δρόμου. 2,5 μέτρα ελεύθερο πλάτος, όποιος δεν χωράει… ας πρόσεχε.
Οδός Οίτης λάθος σχεδιασμός πεζοδρομίου και στάθμευσης
Λυκαβηττός, η κατεβασιά της οδού Οίτης προς το πνευματικό κέντρο Ρουμελιωτών. Κλασική περίπτωση βλάβης, με πεζοδρόμιο 80 πόντων και βγάλε στα δεξιά και λανθασμένα επιτρεπόμενη στάθμευση στα αριστερά, που αφήνει κάτι λιγότερο από 2,5 μέτρα για τη διέλευση των οχημάτων. Η νεκροφόρα μπήκε τυχαία στο πλάνο, μη με κοιτάτε περίεργα!
Ασκληπιού Ισαύρων ενοχλητική παρόδια στάθμευση
Ασκληπιού και Ισαύρων. Το όχημα του δήμου δεν χωράει να στρίψει για να αλλάξει τη λάμπα του δρόμου λίγο πιο κάτω (για την ιστορία, απογοητεύτηκε και έφυγε μετά από 5 λεπτά). Αν έλειπε η μία πλευρά παρόδιας στάθμευσης στην Ισαύρων όλα θα ήτο καλύτερα.

Ο στατικός σχεδιασμός

Αν υποψιαστώ ότι δεν το θυμάσαι ούτε αυτό, να ξέρεις, θα παρεξηγηθώ. Τέλος πάντων, το πόιντ εδώ είναι ότι κάποια στιγμή στα βάθη του χρόνου έγινε μια άλφα διαμόρφωση του παρόδιου χώρου (χάραξη πεζοδρομίου ή θέσεων στάθμευσης, τοποθέτηση κάγκελου κλπ.), η οποία για κάποιο λόγο δεν είναι πλέον χρηστική. Εντούτοις παραμένει να μας ταλαιπωρεί εις τον αιώνα τον άπαντα καθώς κανείς δεν ευαισθητοποιείται να κάνει μια μικρή προσαρμογή. Για περισσότερα μπορείς να ανατρέξεις σε αυτό το επεισόδιο.

Κάγκελο πάνω σε θέση στάθμευσης ΑμεΑ
Ανάπηρος σχεδιασμός, με καγκελάκι Αβραμόπουλου σε θέση στάθμευσης ΑμεΑ. Φίλε ΑμεΑ, βρες έναν τρόπο να βγεις από τη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου.
Ιπποκράτους όλα μαζί και άντε να περάσεις
Ιπποκράτους και Μεθώνης. Πλούσιος αστικός εξοπλισμός με στάση λεωφορείου, κάδο ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών και παρτέρι. Μόνο που τα έβαλαν όλα μαζί και δεν χωράς να περάσεις… Κερασάκι στην τούρτα, οι ξύλινοι πάγκοι (το βράδυ και τα καθίσματα) του παρακείμενου μπαρ. Το βλέμμα της γριάς συνοψίζει την κατάσταση.
Αναγνωστοπούλου σκαλοπάτια μέσα στο πεζοδρόμιο
Οδός Αναγνωστοπούλου. Σκαλοπάτια παλιών κτισμάτων μέσα στο πεζοδρόμιο, καμία μέριμνα τοπικής διαπλάτυνσης σε βάρος της παρόδιας στάθμευσης, περνάς κάνοντας κουτσό. Συμβαίνουν και στις καλές γειτονιές…
Γλυφάδα έλλειψη πεζοδρομίου σε διάβαση πεζών
Γλυφάδα, οδός Παπανδρέου, έξω από το νεκροταφείο. Ο δήμος είπε να κάνει λίγη οικονομία στο πεζοδρόμιο και άφησε την κολώνα και το φανάρι μέσα στην άσφαλτο. Ουδείς άσφαλτος που έλεγε και μία ψυχή…
Κουκάκι κατάληψη στενού πεζοδρομίου από ΙΧ
Κουκάκι. Ο Γιωργάκης Ολύμπιος επιδεικνύει ολύμπια ψυχραιμία και αποστρέφει το βλέμμα για να μη σιχτιρίσει τον φίλο με το γκρι άλφα ρομέο που του έχει κατσικωθεί στα πέριξ. Μια μικρή διαπλάτυνση του πεζοδρομίου θα έλυνε το πρόβλημα.
Κολωνάκι πεζοδρόμιο μέσα στον δρόμο
Πλ. Κολωνακίου, έργα μετρό. Ένα παλιό πεζοδρόμιο έχει ξεχαστεί μέσα στον δρόμο, σε μια ιδιότυπη περίπτωση μέτρου ήπιας κυκλοφορίας.

Κάπου εδώ αγαπημένε μου αναγνώστη θα σε αφήσω στην ησυχία σου για σήμερα. Καλή σχολική χρονιά και καλά κρασιά! Και να προσέχεις…

Ο μικρός κυκλοφοριολόγος

2 Σχόλια

  1. Θανάσης

    Απελπισία… πάντως εγώ έχω την απορία: υπάρχει υπηρεσία στους Δήμους που περνάει από του δρόμους και ελέγχει τέτοια για να μπουν σε κάποια βάση και να προγραμματιστεί η αλλαγή/επισκευή τους;
    Πιθανότατα όχι. Ακόμη και οι εφαρμογές που αναφέρουμε εμείς διάφορα στον Δήμο δεν φαίνεται να έχουν δουλέψει.

  2. Pantelis

    Ευχαριστούμε πολύ για τον συναρπαστικό αυτόν … μικρό περίπατο!! (Έχουμε και τον μεγάλο, την άλλη πλευρά των ιδιοφυων αυτών παρεμβάσεων, για να μη ξεχνιόμαστε).

Σχολίασε το

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2024 paradromos

geo.dimis.79@gmail.com