Αγαπημένε μου αναγνώστη γεια σου. Μετά από ένα απαραίτητο διάλειμμα ελέω διακοπών επιστρέφουμε με σπέσιαλ επεισόδιο. Λήμνος, το νησί του Ηφαίστου και των Αμαζόνων! Το νησί που μυρίζει θυμάρι. Και πολλά ακόμα, που δεν είναι της παρούσης.

Ανοιξιάτικη πανδαισία

Στη Λήμνο ήρθαμε οικογενειακώς για Πάσχα. Όπως κάθε Πάσχα, τα τελευταία 9 χρόνια. Η καλύτερη εποχή να επισκεφθεί κανείς το νησί. Η φύση ανθισμένη, οι αγροί ένα πράσινο κυματιστό χαλί διάστικτο από αγριολούλουδα. Εξίσου σημαντικό, λίγοι τουρίστες (καμία σχέση με τη φασαρία του καλοκαιριού), ησυχία και ομορφιά!

Λήμνος χωράφια
Η φύση βάζει τα καλά της για να υποδεχτεί την άνοιξη.

Λοιπόν, η Λήμνος έχει φανταστικά τοπία, πολλές ωραίες παραλίες, συμπαθητικά μικρά χωριά, σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, χαμός. Καλά όλα αυτά, αλλά εκτός θέματος δυστυχώς. Εδώ θα μιλήσουμε για τα κυκλοφοριακά ζητήματα. Εκ των πραγμάτων θα εστιάσουμε στη Μύρινα, την πρωτεύουσα, μιας και είναι ο μοναδικός οικισμός που λογίζεται ως ημιαστικός και έχει κάποια υποτυπώδη κυκλοφοριακή οργάνωση άξια σχολιασμού. Και επειδή συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία της αθάνατης ελληνικής επαρχιακής πόλης που όλοι αγαπάμε να μισούμε.

Τα θετικά στοιχεία

Να ξεκινήσουμε από τα θετικά της Μύρινας για να μη λέτε ότι είμαι μίζερος. Εντυπωσιακό ενετικό φρούριο με αποικία από καμιά διακοσαριά ελάφια (!), ρομαντικό ηλιοβασίλεμα με φόντο τον Άθω, ωραία αγορά με συμπαθητικό πεζόδρομο στη σκιά αναρριχώμενων δέντρων, καλοσχεδιασμένη ανάπλαση παραλιακού μετώπου στο παλιό λιμάνι – τουλάχιστον λειτουργικά και κυκλοφοριακά, γιατί αισθητικά οι απόψεις διίστανται (γούστα είναι αυτά πάντως).

Μύρινα αγορά Π. Κυδά
Ο σκεπαστός πεζόδρομος στην αγορά της Μύρινας.
Μύρινα δημαρχείο
Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο παλιό λιμάνι. Περιορισμός της παρόδιας στάθμευσης με φυσικά μέσα, διοχέτευση της στάθμευσης σε οργανωμένο υπαίθριο χώρο στο βάθος (αυτός δεν χώρεσε στο πλάνο, δεν πειράζει).

Στα δικά μας, έχει και δύο ζευγάρια από φανάρια τοποθετημένα σε στενώσεις του κεντρικού δρόμου, για εναλλάξ διέλευση αυτοκινήτων ανά κατεύθυνση. Έξυπνη λύση. Πριν πολλά χρόνια, όταν έκανα για ένα φεγγάρι τον κυκλοφοριολόγο επ’ αμοιβή, είχαμε προτείνει με τους συναδέλφους κάτι αντίστοιχο στην Οία, στη Σαντορίνη, αλλά πήγαμε κουβά. Οπότε δεν μπορώ παρά να επικροτήσω τον δήμο Λήμνου για αυτή την πρωτοβουλία.

Μύρινα φανάρι
Τοποθέτηση φαναριού στη στένωση της οδού Ποσειδώνος για εναλλάξ διέλευση των οχημάτων. Και πλαστικά κολωνάκια στη μέση, για να αποτρέπουν την παρόδια στάθμευση (εις μάτην στην προκειμένη περίπτωση).

Και λίγη εποικοδομητική κριτική

Εντάξει, αρκετά με τα θετικά όμως, καταντάει βαρετό το άρθρο και θα φύγετε όλοι στο τέλος. Πάμε να δούμε και τα χάλια μας τώρα. Θα ξεκινήσουμε με μια συλλογή από υπέροχα πεζοδρόμια, σήμα κατατεθέν της Μύρινας.

Μύρινα Δημοκρατίας
Λεωφ. Δημοκρατίας, η κεντρική οδική αρτηρία της πόλης. Το άδοξο τέλος του πεζοδρομίου ανάμεσα στην κολώνα της ΔΕΗ και την πινακίδα του καταστήματος.
Μύρινα επικίνδυνα πεζοδρόμια
Λεωφ. Δημοκρατίας, λίγο πιο πέρα. Χαντάκι αντί πεζοδρομίου! Τα αγριόχορτα εξασφαλίζουν ότι θα πέσετε στα μαλακά…
Μύρινα χαντάκι
Οδός Μητροπόλεως. Χαντάκι αντί πεζοδρομίου και εδώ. Και χωρίς αγριόχορτα, το νου σας!
Μύρινα χωρίς πεζοδρόμια
Οδός Μακεδονίας. Δρόμος διπλής κατεύθυνσης, απλά δεν υπάρχει χώρος για πεζοδρόμιο. Κλασική περίπτωση όπου θα μπορούσε να εξεταστεί η μονοδρόμηση της οδού ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες κίνησης των πεζών σε συνδυασμό με άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γύρω περιοχή.
Μύρινα νέο πεζοδρόμιο
Και ένα ωραίο για το τέλος. Καινούριο πεζοδρόμιο, με λωρίδα τυφλών (τι λες τώρα), ξεχάσαμε τις κολώνες μέσα στον δρόμο!

Το ταλαίπωρο γεφυράκι

Πιο κάτω, η πρόσβαση στον Ρωμέικο Γιαλό, την τουριστική περατζάδα της πόλης, γίνεται από ένα στενό πέρασμα πλάτους 5 μέτρων, που έχει ανοιχτεί πρόχειρα στο γεφυράκι στο τέρμα της οδού Χριστοδουλίδη. Πολύ άχαρο όσο και δυσλειτουργικό σημείο, καθώς δεν υπάρχει χώρος παράλληλης διέλευσης δύο οχημάτων από τη μεριά του κέντρου προς τον παραλιακό δρόμο, με αποτέλεσμα τα οχήματα να στριμώχνονται όπως όπως και να σχηματίζονται ουρές. Βάλε και τα κάθετα παρκαρισμένα οχήματα και τους πεζούς – στο ίδιο σημείο όλα – η κατάσταση είναι χάλια, ιδίως το καλοκαίρι.

Μύρινα Ρωμέικος Γιαλός
Οδός Χριστοδουλίδη, στο γεφυράκι του Ρωμέικου Γιαλού. Ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης πλάτους 15 μέτρων, χωρίς πεζοδρόμια, που χρησιμοποιείται ως υπαίθριο πάρκινγκ και καταλήγει σε ένα στενό πέρασμα πλάτους 5 μέτρων στην παραλία. Μια ομορφιά!

Εφόσον δεν μπορεί να απαγορευτεί πλήρως η διέλευση οχημάτων από το συγκεκριμένο σημείο γιατί θα προκύψουν διάφοροι αδιέξοδοι δρόμοι, επιβάλλεται η διαπλάτυνση του περάσματος για τα Ι.Χ., η απομάκρυνση των κάθετα παρκαρισμένων οχημάτων και η δημιουργία κανονικού πεζοδρομίου για τους πεζούς από τη μία πλευρά του δρόμου τουλάχιστον.

Η πλατεία των ΚΤΕΛ

Άλλη πονεμένη υπόθεση, η πλατεία των ΚΤΕΛ (επισήμως, Ελ. Βενιζέλου). Μια μεγάλη, μακρόστενη πλατεία στην αρχή της αγοράς, ωραίο σημείο περιπάτου με πολλά καταστήματα τριγύρω. Η πλατεία, όπως ίσως μαντέψατε, λέγεται έτσι επειδή φιλοξενεί την αφετηρία του ΚΤΕΛ (ο θεός να το κάνει). Σε αρκετά σημεία θεωρητικά απαγορεύεται η στάθμευση, αν και αυτό καταστρατηγείται συχνά στην πράξη. Η σύνδεση με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο της πόλης γίνεται μέσω εξαιρετικά στενών δρόμων, όπου συνυπάρχουν Ι.Χ., ΚΤΕΛ, οχήματα τροφοδοσίας και πεζοί. Από όπου κι αν το πιάσεις, πρόβλημα.

Μύρινα ΚΤΕΛ παρκαρισμένα
Η είσοδος της πλατείας των ΚΤΕΛ. Όποιος λάχει, όπου λάχει. Πού να δείτε τι γίνεται το καλοκαίρι!
Μύρινα πλατεία ΚΤΕΛ πρόσβαση
Οδός Π. Κυδά, η βασική πρόσβαση της πλατείας των ΚΤΕΛ. Ταυτόχρονη διέλευση πεζών, Ι.Χ. και ΚΤΕΛ. Εννοείται ότι τα οχήματα κινούνται εφ’ ενός ζυγού.
ΚΤΕΛ Λήμνου πινακίδα
Το ΚΤΕΛ Λήμνου, απαράμιλλη ομορφιά! Αν απορείτε, είναι κλειστό, η φωτογραφία τραβήχτηκε Σάββατο.

Unpopular ίσως opinion, η πλατεία των ΚΤΕΛ πρέπει να πεζοδρομηθεί. Οκ, ας μείνει μόνο η πιάτσα των ταξί και η πρόσβαση των οχημάτων τροφοδοσίας των καταστημάτων, σε συγκεκριμένες ώρες της μέρας. Και τα ΚΤΕΛ να μεταφερθούν σε άλλο χώρο, με καλύτερη πρόσβαση στο κύριο οδικό δίκτυο της πόλης. Κυρίως, σε έναν κανονικό χώρο, όπου θα μπορούν να δημιουργηθούν 2-3 νησίδες για να σταθμεύουν τα λεωφορεία, να μπει ένα κιόσκι με πληροφορίες και άλλα τέτοια πολύ προχώ. Ένας τέτοιος χώρος θα μπορούσε να είναι το πάρκινγκ ανάμεσα στη Λεωφ. Δημοκρατίας και την οδό Μακεδονίας, που και επαρκή χώρο έχει και καλή πρόσβαση. Κάπως έτσι, θα ανασάνει η πλατεία των ΚΤΕΛ και θα απελευθερωθούν τα γύρω (πολύ) στενά από τη διέλευση οχημάτων.

Μύρινα στενοί δρόμοι
Οδός Καρατζά. Η εναλλακτική έξοδος των οχημάτων από την πλατεία των ΚΤΕΛ, έχει κατά τόπους πλάτος 2,5 μέτρα. Εννοείται ότι χωράνε μόνο Ι.Χ., και αυτά με το ζόρι. Όσο για τους κατοίκους… enter at your own risk!

Το υπαίθριο πάρκινγκ στο νεκροταφείο

Σε εξαιρετικό σημείο από κυκλοφοριακή άποψη (με είσοδο από την κεντρική Λεωφ. Δημοκρατίας, στα όρια του πυκνοδομημένου τμήματος του οικισμού) βρίσκεται ένα ωραίο υπαίθριο δημοτικό πάρκινγκ. Το πρόβλημα εδώ είναι η άθλια και επικίνδυνη πρόσβαση του χώρου. Μία κοινή είσοδος-έξοδος, που επιτρέπει τη διέλευση μόνο ενός οχήματος, καταλαμβάνει τη δίοδο πρόσβασης των πεζών στον παρακείμενο ναό της Αγ. Τριάδας και συνδέεται εντελώς λανθασμένα με τη Λεωφ. Δημοκρατίας πάνω στο γεφυράκι, στο σημείο όπου ξεκινάει η οδός Μητροπολίτου Ιωακείμ.

Μύρινα χώρος στάθμευσης
Η είσοδος του δημοτικού υπαίθριου πάρκινγκ στο νεκροταφείο. Πεζοί και Ι.Χ., όλοι μαζί κι όποιος προλάβει.
Μύρινα χώρος στάθμευσης
Κατευθύνσεις κίνησης οχημάτων στην είσοδο-έξοδο του πάρκινγκ στη συμβολή της Λεωφ. Δημοκρατίας με την οδό Μητρ. Ιωακείμ. Ένα μικρό χάος!

Η λύση είναι πολύ απλή: κατάργηση της συγκεκριμένης εισόδου-εξόδου (για την ακρίβεια, διατήρησή της μόνο για τους πεζούς, για την πρόσβαση στον χώρο της Αγ. Τριάδας και του πανεπιστημίου) και δημιουργία νέας εισόδου πιο πέρα, μετά το περίπτερο. Ε, και μια καλύτερη οργάνωση του χώρου μέσα στο πάρκινγκ, καθορίζοντας τις θέσεις στάθμευσης και εξασφαλίζοντας έναν συνεχή διάδρομο κίνησης για τα αυτοκίνητα από την είσοδο μέχρι την έξοδο από τον χώρο. Α, και μια πινακίδα στην είσοδο, τώρα που γυρίζει. Μη με κοιτάτε περίεργα, δεν είναι και πυρηνική φυσική δα!

Μύρινα χώρος στάθμευσης
Προτάσεις αλλαγής της εισόδου του πάρκινγκ, διαλέγετε και παίρνετε. Για τους αναποφάσιστους, θα μπορούσε στη μία πλευρά να γίνει η είσοδος και στην άλλη η έξοδος.

Αποφώνηση

Πριν κλείσουμε, να πούμε δυο πραγματάκια ακόμα για να μη μείνει παραπονεμένο και το υπόλοιπο νησί. Η Λήμνος, όπως και τα περισσότερα νησιά της χώρας δυστυχώς, πάσχει από έλλειψη αξιόπιστης δημόσιας συγκοινωνίας. Καθημερινά, γίνεται ένα δρομολόγιο από τα χωριά προς τη Μύρινα το πρωί με επιστροφή το μεσημέρι (να κάτσεις 5 ώρες στη Μύρινα κύριος, τι να κάνουμε τώρα). Το ΚΤΕΛ δεν λειτουργεί τα σαββατοκύριακα (να ξεκουραστεί και το προσωπικό) και δεν εξυπηρετεί το αεροδρόμιο (μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας). Αποτέλεσμα, ο κόσμος είναι πλήρως εξαρτημένος από το Ι.Χ. ή το μηχανάκι (όχι πολύ βιώσιμη επιλογή περιβαλλοντικά, για να μην μιλήσουμε για τις τιμές της βενζίνης και φρίξετε) ή από τα ταξί, για όσους δεν οδηγούν (ας πρόσεχαν).

Για την κακή κυκλοφοριακή οργάνωση και τις προβληματικές συνθήκες στάθμευσης στους υπόλοιπους οικισμούς δεν θα σχολιάσω κάτι σήμερα. Τέτοια εποχή δεν έχει ιδιαίτερο κόσμο στα χωριά εξάλλου, κάπως κρύβεται το πρόβλημα. Ίσως σε επόμενο σπέσιαλ επεισόδιο το καλοκαίρι.

Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα, με αθηναϊκά θέματα και πάλι. Έως τότε, τα φιλιά μου!

Ο μικρός κυκλοφοριολόγος