Ιστορίες του δρόμου

Κολωνάκι: Η γειτονιά απάτη

Αγαπημένε μου αναγνώστη γεια σου και πάλι. Αυτή την εβδομάδα, θα μιλήσουμε για μια αγαπημένη (not) γειτονιά. Το ιστορικό Κολωνάκι. Που πήρε λένε το όνομά του από ένα κολωνάκι που υπήρχε εκεί προπολεμικά – δηλαδή όχι ακριβώς κολωνάκι, μια γκουμούτσα 2 μέτρα ήταν αλλά τέλος πάντων. Σήμερα το Κολωνάκι τιμά το όνομά του και είναι γεμάτο κολωνάκια. Όπου βρεθείς κι όπου σταθείς, κληρονομιά της ένδοξης προ-ολυμπιακής περιόδου για να αποτρέπουν τους αναιδείς οδηγούς από το να καβαλάνε τα πεζοδρόμια.

Κάποιος κακοήθης θα μπορούσε να πει ότι κάπου εκεί έγινε και μια καλή μπίζνα, αλλά εγώ δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Αυτό που θα παρατηρήσω απλώς είναι ότι δεν είναι πολύ βολικό να τοποθετείς κολωνάκια σε σημεία όπου επιτρέπεται η παρόδια στάθμευση (την οποία μάλιστα χρεώνεις κιόλας σαν καλός ευρωπαϊκός δήμος). Ψιλά γράμματα, να κάνεις λίγο μπρος πίσω φίλε μου, να χωρέσει να ανοίξει η πόρτα σου. Αλλιώς, πήδα το διπλανό κάθισμα και βγες από τη μεριά του οδοστρώματος.

Κολωνάκι - αχρείαστα κολωνάκια
Ο γκρι σημάδεψε καλά ανάμεσα στα κολωνάκια. Ο μπλε από πίσω δεν ήταν τόσο τυχερός, πρέπει να βγήκε από τη μεριά του συνοδηγού…
Κολωνάκι - αχρείαστα κολωνάκια
Άλλο λέβελ σχεδιασμού. Εσοχή στάθμευσης με κολωνάκια.

Λίγο ακριβή γειτονιά, αλλά έχεις ποιότητα ζωής ρε αδερφέ

Πέρα από τα κολωνάκια –τα οποία για να μην είμαστε άδικοι δεν είναι προνόμιο μόνο της συγκεκριμένης γειτονιάς– το Κολωνάκι φημίζεται και για άλλη μία επιτυχία. Τους εξαιρετικά στενούς του δρόμους, οι οποίοι έρχονται σε καταφανή αντίθεση με τα φαρδιά αυτοκίνητα που φιλοξενεί. Δρόμοι στενοί για τα αυτοκίνητα (έτσι και αφήσεις καθρέφτη ανοιχτό την έβαψες), σχεδόν απροσπέλαστοι από μεγάλα οχήματα (μη σου τύχει πυρκαγιά ή μετακόμιση), και εννοείται πεζοδρόμια για κίνηση εφ’ ενός ζυγού και πολύ σας πάει.

Φωκυλίδου - στενό οδόστρωμα και παρκαρισμένα
Οδός Φωκυλίδου. 4.250 € / τ.μ. αντικειμενική αξία ζώνης για να μην χωράς να πας σπίτι σου…

Η πλάκα είναι ότι με ελάχιστα καλύτερο σχεδιασμό, βάσει του απλού κανόνα των 3,5 και 1,5 μέτρων που λέγαμε στο προηγούμενο επεισόδιο, το πρόβλημα θα λυνόταν. Σε τελική ανάλυση, το Κολωνάκι έχει ένα κάρο χώρους στάθμευσης εκτός οδού (πολυώροφα γκαράζ, υπαίθρια πάρκινγκ, υπόγεια πάρκινγκ πολυκατοικιών), θα μπορούσε να ζήσει και με λιγότερες θέσεις παρόδιας στάθμευσης. Και χωρίς καμιά φοβερή παρέμβαση. Απλά απαγορεύοντας τη στάθμευση στη μία πλευρά οδών όπως η Βουκουρεστίου, η Ομήρου, η Ηρακλείτου κλπ., όπου το ωφέλιμο πλάτος κίνησης σήμερα είναι με το ζόρι 2,5 μέτρα, επεκτείνοντας παράλληλα τα δύο πεζοδρόμια κατά μισό μέτρο έκαστο για να αποτρέψουμε μελλοντική ανακατάληψη από τα Ι.Χ., και όλοι χαρούμενοι – με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Εντάξει, σε δρόμους με συστοιχίες δέντρων και κάπως φαρδιά πεζοδρόμια, όπως η Φωκυλίδου, θα μπορούσες να δημιουργήσεις μίνι εσοχές στάθμευσης κλέβοντας μισό μέτρο από το πεζοδρόμιο –ακριβώς μία πλάκα δηλαδή– ανάμεσα από δύο διαδοχικά δέντρα αλλά αυτό φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ας μην το τραβάμε τόσο.

Μίνι εσοχή στάθμευσης σε δρόμο με φαρδύ πεζοδρόμιο και στενό οδόστρωμα
Παράδειγμα δημιουργίας μίνι εσοχής στάθμευσης ανάμεσα στα δέντρα, ώστε να κερδηθεί χώρος κίνησης εντός του οδοστρώματος. Στο παράδειγμα της φωτό το πλάτος που κερδήθηκε σε βάρος του πεζοδρομίου είναι μισό μέτρο, το οποίο δεν επηρεάζει τα 3 μέτρα της ελεύθερης όδευσης των πεζών. Θα μπορούσε όμως να γίνει και ένα μέτρο, αφήνοντας πάλι 2,5 μέτρα ελεύθερης κίνησης για τους πεζούς.

Η οδός Καψάλη δείχνει τον δρόμο

Υπάρχει πάντως μέσα στη μαυρίλα ένα φωτεινό παράδειγμα. Η οδός Καψάλη, όπου κάποιος καλός άνθρωπος στις υπηρεσίες του δήμου σκέφτηκε να απαγορεύσει τη στάθμευση στη δεξιά πλευρά του δρόμου, προφανώς ενόψει της αυξημένης κυκλοφορίας της οδού την περίοδο που είχε κλείσει η Πατριάρχου Ιωακείμ για τα έργα του μετρό. Καθότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, το μέτρο διατηρήθηκε και μετά το άνοιγμα της Π. Ιωακείμ, «επισημοποιήθηκε» μάλιστα μέσω της πρόσφατης ασφαλτόστρωσης, και σήμερα η οδός Καψάλη είναι ένας ανθρώπινος δρόμος κίνησης για αυτοκίνητα και πεζούς. Εντάξει, μη φανταστείτε ότι διαπλατύνθηκαν ελαφρώς τα πεζοδρόμια στη θέση της παλιάς λωρίδας στάθμευσης, απλά αφήσαμε λίγο παραπάνω χώρο για την κίνηση των οχημάτων, ελπίζοντας ότι δεν θα τον επανοικειοποιηθούν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στο μέλλον.

Καψάλη - αμφίπλευρη παρόδια στάθμευση
Οδός Καψάλη – πριν. Λίγο στριμόκωλη κατάσταση ομολογουμένως. © Google Maps
Καψάλη - μετά την απαγόρευση στάθμευσης
Οδός Καψάλη – μετά. Απαγόρευση στάθμευσης στη δεξιά πλευρά, άνεση και ομορφιά.

Πίσσα χωρίς πούπουλα

Δυστυχώς, πέρα από αυτό το, ας πούμε, καλό παράδειγμα, κατά τα άλλα γιοκ. Η φανταστική ασφαλτόστρωση του Γενάρη – Φλεβάρη 2023 για κανέναν λόγο δεν συνδυάστηκε με κάποια στοιχειώδη ανάπλαση του παρόδιου χώρου, όπως μια διαπλάτυνση πεζοδρομίων στο ύψος των διασταυρώσεων ή την αφαίρεση μιας λωρίδας παρόδιας στάθμευσης. Όχι κύριος, αυτά θέλουν μελέτη και κόπο. Εδώ είπαμε να κάνουμε μια δουλειά στα γρήγορα, να μυρίσει φρέσκια πίσσα και να φύγει καμιά λακκούβα τώρα που έρχονται και εκλογές και πρέπει να δείξουμε και κάποιο έργο.

Ηρακλείτου - πριν την ασφαλτόστρωση
Οδός Ηρακλείτου, στο τμήμα Σκουφά-Σόλωνος. Είναι και κεντρικός δρόμος τρομάρα σας…
Ηρακλείτου - μετά την ασφαλτόστρωση
Οδός Ηρακλείτου, στο τμήμα Σκουφά-Σόλωνος. Ασφαλτόστρωση και επιστροφή στα ίδια.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, άλλη μία ιστορία επιτυχημένου σχεδιασμού α λα αθηναϊκά έφτασε στο τέλος της. Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα αγαπημένε μου αναγνώστη. Μέχρι τότε, να περνάς πολύ όμορφα. Και να προσέχεις στις διαβάσεις.

Σε ασπάζομαι,

Ο μικρός κυκλοφοριολόγος

2 Σχόλια

 1. Σωκ

  Καλέ μου φίλε, φίλε μου καλέ μικρέ κυκλοφοριολόγε,

  Συγχαρητήρια για την ιδιαίτερα διεισδιτική κολωνακιοσκόπηση στη μαύρη αυτή τρύπα της καθημερινότητάς μας, στο “αυτοκινητοκεντρικό αστικό περιβάλλον”.

  Ο πρόλογος πάει για νόμπελ λογοτεχνίας – πολύ καλή αναβάθμιση η προσθήκη τίτλων – οι φωτό μιλάνε από μόνες τους, αλλά τις έβαλες και πολύ καλές λεζάντες για τους κωφούς που δεν μπορούν να τις ακούσουν – οι προτάσεις είναι ξεκάθαρες και εφαρμόσιμες.

  Σύσσωμη η συνέλευση των αναγνωστών υπερψήφισε τις προτάσεις, και είναι η ώρα να διαβιβαστούν στον Δήμο.

  Venceremos!

 2. Αμαλία Ανδριανου

  Γεια σας Πολύ ωραίο αυτό για την Καψαλη στο Κολωνάκι αλλά δεν υπάρχει καμμία γραμμή Πριν την ασφαλτόστρωση υπήρχε μπλε γραμμή Τώρα δεν υπάρχει τίποτα Μόνο άπειρες μηχανές από εργαζόμενους η πελάτες των γύρω μπαρ και εστιατορίων Οι κάτοικοι των δυο δρόμων Νεοφυτου Δούκα και Νεοφυτου Βαμβά που θα παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους; Όταν και οι δρόμοι αυτοί με άπλετο χώρο έχουν άσπρες γραμμές Μπορείτε να μου λύσετε την απορία σας παρακαλώ; Ευχαριστώ πολύ

Σχολίασε το

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2024 paradromos

geo.dimis.79@gmail.com