Αγαπημένε μου αναγνώστη γεια σου και χαρά σου και αέρα στα πανιά σου. Εμβόλιμο καλοκαιρινό επεισόδιο σήμερα, για να μοιραστώ μαζί σου εικόνες και σκέψεις από την Αθήνα του δεκαπενταύγουστου.

Το λοιπόν, φέτος είπαμε να κάνουμε αστικές διακοπές, έτσι για τη φάση. Όχι άλλο Μύκονο Αράχωβα, πολυκοσμία, κλάμπινγκ, παραλία, κουβαδάκια και λοιπές αηδίες, ας απολαύσουμε το κλεινόν άστυ και τις κρυφές καλοκαιρινές ομορφιές του. Στο φαντασιακό γυρνούν εικόνες του Τσίου, που αισίως έκλεισε 18 χρόνια φέτος, ενηλικιώθηκε κι αυτός. Θα είναι άραγε έτσι ωραία και άδεια όπως στην ταινία η πόλη ή αυτές οι εποχές πέρασαν ανεπιστρεπτί;

Τσιου-δαδ Ατένας

Η αλήθεια, όπως συμβαίνει συχνά σε αυτή τη ζωή, είναι κάπου στη μέση (για τους πιο ράντικαλ μπορεί να είναι και στους Σεξ Πίστολς). Και εξηγούμαι για να μην πείτε ότι το ρίχνω στα κλισέ και τις υπεκφυγές. Η αυθόρμητη απάντησή μου είναι ότι ήμασταν περισσότεροι από ό,τι είχα ονειρευτεί. Και δεν σου μιλάω για τα τουριστικά μέρη, Πλάκα, Μοναστηράκι και σία, από εκεί ούτε ξώφαλτσα δεν πέρασα για να μην εκνευριστώ. Κυρίως μου έκανε εντύπωση ότι είχαν αρκετή κίνηση οι κεντρικοί δρόμοι – μια βόλτα προς Γλυφάδα ήταν κατατοπιστική ως προς αυτό.

Από την άλλη μεριά όμως, το θέαμα των δρόμων στη γειτονιά με τα ελάχιστα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και η εικόνα των κλειστών μαγαζιών (με πολύ λίγες εξαιρέσεις) επανέφερε το πολυπόθητο συναίσθημα της ηρεμίας στην ψυχή μου. Το βράδυ του δεκαπενταύγουστου έβαλα να δω το Τσίου, αφενός για το τρίμπιουτ, αφετέρου για να συγκρίνω τις εικόνες της πόλης τότε και τώρα. Και να σου πω κάτι φιλαράκι, όπως θα έλεγε και εκείνος; Δεν ήταν και τόσο διαφορετικές τελικά. Την είχε την κινησούλα της και τότε η Αθήνα, τουλάχιστον στα κεντρικά σημεία. Οπότε σημειώσατε «Χ». Α, δεν είχε μεγάλο περίπατο όμως τότε. Κερδίζει στα σημεία το 2023 τελικά!

Πάμε να δούμε και καμιά φωτό. Σας έχω και μερικά screenshots από την ταινία, έτσι για τη σύγκριση.

Στα χνάρια του Τσίου, τότε και τώρα

Αμαλίας Στύλοι 15αύγουστος 2023
Λεωφόρος Αμαλίας, στύλοι Ολυμπίου Διός, δεκαπενταύγουστος 2023. Μια θάλασσα από τουριστικά λεωφορεία περιμένει τους αδηφάγους τουρίστες την ώρα που ένας ταλαίπωρος συμπολίτης μας σπρώχνει το σκουτεράκι του μέσα στο καταμεσήμερο.
Αμαλίας Ξενοφώντος 15αύγουστος 2023
Λεωφόρος Αμαλίας στο ύψος της Ξενοφώντος, δεκαπενταύγουστος 2023. Μια κινησούλα την έχει.
Αμαλίας Ξενοφώντος 15αύγουστος 2005
Λεωφόρος Αμαλίας στο ύψος της Ξενοφώντος, δεκαπενταύγουστος 2005. Μία από τα ίδια, μόνο που τότε επιτρεπόταν η αριστερή στροφή προς Ξενοφώντος. © Τσίου
Σύνταγμα Πανεπιστημίου 15αύγουστος 2005
Σύνταγμα, αρχή Πανεπιστημίου, δεκαπενταύγουστος 2005. Χωρίς μεγάλο περίπατο, δεν πιάνει μία! © Τσίου
Σύνταγμα Πανεπιστημίου 15αύγουστος 2023
Σύνταγμα, αρχή Πανεπιστημίου, δεκαπενταύγουστος 2023. Κοίτα να δεις που θα τις προλάβει τελικά τις δημοτικές εκλογές ο μεγάλος περίπατος! Τα πλατάνια θα επιβιώσουν ως τότε;
Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου 15αύγουστος 2023
Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, δεκαπενταύγουστος 2023. Ο μεγάλος περίπατος με τις τεθλασμένες λωρίδες του συνεχίζει τις δολοφονικές απόπειρες κατά των ανυποψίαστων οδηγών.
Ομόνοια 15αύγουστος 2005
Ομόνοια, δεκαπενταύγουστος 2005. Ήσυχα πράγματα, έλειπαν και όλοι οι ντίλερς βλέπεις. © Τσίου
Ομόνοια 15αύγουστος 2023
Ομόνοια, δεκαπενταύγουστος 2023. Οι ντίλερς εφήμερων τουριστικών απολαύσεων έχουν κάνει πλήρη κατάληψη του δρόμου.

Άλλοι κεντρικοί δρόμοι το 2023

Βουλιαγμένης 15αύγουστος 2023
Βουλιαγμένης στο ύψος της Ηλία Ηλίου. Πολύς κόσμος για τα νότια…
Εθνικής Αντιστάσεως 15αύγουστος 2023
Εθνικής Αντιστάσεως στο ύψος της Δάφνης. Όλοι μαζί, για την επιστροφή στο κέντρο…
Ακαδημίας 15αύγουστος 2023
Η άδεια Ακαδημίας σώζει τα προσχήματα!

Και μια βόλτα στη γειτονιά

Τσιμισκή 15αύγουστος 2023
Η οδός Τσιμισκή, με παρκαρισμένα μόνο από τη μία πλευρά. Τέτοια τάξη, τέτοια αλφαδιά…
Σμολένσκι 15αύγουστος 2023
Ας χαρούμε την οδό Σμολένσκι με δύο παρκαρισμένα αυτοκίνητα όλα κι όλα. Σε λίγες μέρες θα έχουν επανέλθει τα παρκαρισμένα και από τις δύο πλευρές και θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλη μας την τεχνική για να χωρέσουμε ανάμεσά τους.
Ισαύρων 15αύγουστος 2023
Ας απολαύσουμε και την οδό Ισαύρων στις καλές στιγμές της. Όπως και με τη Σμολένσκι, σε λίγες μέρες δεν θα χωράει να περάσει φορτηγό ή πυροσβεστικό λόγω των εκατέρωθεν παρκαρισμένων.
Ισαύρων βιοποικιλότητα
Οδός Ισαύρων, η άλλη όψη του νομίσματος. Η απουσία των παρκαρισμένων αποκαλύπτει το μεγαλείο της αστικής πανίδας. #Athens_biodiversity

Ένας τουρίστας είναι λίγος, πολύ λίγος…

Χαρ. Τρικούπη νέο airbnb Aύγουστος 2023
Μέσα στην Αυγουστιάτικη ραστώνη ξεφύτρωσε ένα ακόμα Airbnb στην οδό Χαρ. Τρικούπη. Ο θρίαμβος του Bauhaus!
Διδότου Ζωοδόχου Πηγής laundry
Χέρι χέρι με τα Airbnb και τα πλυντήρια.

Αγαπημένε μου αναγνώστη κάπου εδώ ολοκληρώνεται η μικρή μας βόλτα στη δεκαπενταυγουστιάτικη Αθήνα του 2023. Επιστρέφω στις αστικές μου διακοπές για να σε αφήσω κι εσένα στην ησυχία σου μέρες που είναι.

Φιλάκια!

Ο μικρός κυκλοφοριολόγος